Νομιμοποιήσεις Κτιρίων και Κατασκευών

Η νομιμοποίηση κτηρίων και κατασκευών γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την έκδοση οικοδομικής άδειας καθότι οι περιστάσεις το επιτρέπουν είτε με την διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κτηρίων & κατασκευών δυνάμει του κάθε φορά ισχύοντος σχετικού νόμου.

Στην πρώτη περίπτωση και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκδοση οικοδομικών αδειών υποβάλλεται με ηλεκτρονικό τρόπο και αφορά σε δύο στάδια: Την έγκριση δόμησης δηλαδή τη πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης και την άδεια δόμησης δηλαδή την άδεια που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στη δεύτερη περίπτωση ο νόμος Ν. 4178/13 ο οποίος αντικατέστησε τον Ν.4014/11 νομιμοποιεί ή ρυθμίζει για 30 έτη τυχόν αυθαιρεσίες που υπάρχουν στην ιδιοκτησία σας και απαγορεύει κάθε δικαιοπραξία (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.) επί ακινήτου στο οποίο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης. Εισάγεται έτσι, ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση, η έκδοση Βεβαίωσης Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών.

Ωστόσο σύμφωνα με την Αριθ.Οικ.32969/20.7.2017 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 2537Β/21.7.2017) των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας δίνεται παράταση δύο (2) μηνών της προθεσμίας για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις. Συγκεκριμένα, ο Ν.4178/2013 λήγει την 23η Σεπτεμβρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 49 μηνών και δεκαπέντε ημερών από την δημοσίευσή του. Ο νέος νόμος που θα υποδεχθεί τον υφιστάμενο θα προβλέπει μείωση των παραβόλων και προστίμων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, αύξηση δόσεων, ειδικές εκπτώσεις και μια ατελείωτη περιπτωσιολογία για τα υπό τακτοποίηση ακίνητα.

Εμείς ως εξειδικευμένοι μηχανικοί εγγυόμαστε, λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας σε πολεοδομικά θέματα, τη σύννομη νομιμοποίηση του ακινήτου σας & των κατασκευών σας σε λογικές τιμές σε σχέση με την Αγορά. Σημειώνουμε δε ότι αν είτε η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας είτε ή διαδικασία ένταξης σας στον Ν. 4178/13 ή σε όποιο άλλο ισχύοντα νόμο γίνει με λανθασμένο ή μη νόμιμο τρόπο, τότε θεωρείται άκυρη, με τις όποιες συνέπειες αυτό παρέλκει για το κτήριο, τα κόστη, τις ευθύνες, τους ιδιοκτήτες και της αγοραπωλησίες που έγιναν η θα γίνουν στο μέλλον.

Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας σε συνδυασμό με το συνολικό γνωστικό μας επίπεδο μας (δείτε σχετικό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ και διαπιστευτήρια μας) μας καθιστά ικανούς να αναλάβουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις τακτοποιησης αυθαιρέτων κτηρίων & κατασκευών.
Μοιραστείτε το :

Παρόμοια θέματα