Διερεύνηση Αφανών Διαρροών Εγκατάστασης Αποχέτευσης

Μία συνήθη ζημία που αντιμετωπίζουν κατοικίες και πολυκατοικίες είναι η εμφανής η αφανής διαρροή λυμάτων από την εγκατάσταση αποχέτευσης. Αυτό συμβαίνει είτε από λανθασμένο σχεδιασμό είτε από κακοτεχνία είτε από παλαιότητα και γήρανση των υλικών.

Στον λανθασμένο σχεδιασμό και στις κακοτεχνίες συγκαταλέγονται και οι περιπτώσεις όπου από εμφράξεις των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών τα λύματα εισέρχονται στις κατοικίες, στις θέσεις στάθμευσης, στις αποθήκες των κτηρίων και των πολυκατοικιών.

Η αφανής υγρασία από λύματα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στα δομικά στοιχειά ενός κτιρίου καθώς εισχωρεί σιγά-σιγά, και δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή ωστόσο διαβρώνει και καταπονεί το οπλισμένο σκυρόδεμα σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των νιτρικών ενώσεων και της αμμωνίας που αυτά εμπεριέχουν. Σε συνδυασμό με ένα μελλοντικό ισχυρό σεισμό μπορούν να βλάψουν το κτήριο σε εκτεταμένο βαθμό.

Ο έλεγχος αφανών διαρροών σε εγκαταστάσεις αποχετεύσεων γίνεται με διαφορο-διαγνωστική μέθοδο και συνδυαστικά αφενός με τη χρήση θερμοκαμερών, υγρασιόμετρων, scanner δομικών υλικών και λοιπων εργαλείων και μικρο-εργαλείων αφετέρου με τη χρήση ενδοσκοπικών καμερών και ειδικών χημικών δεικτών.

thermografia1

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων σε συνεκτίμηση με την εμπειρία και τη γνώση της Μηχανικής μας καθιστούν ικανούς να ανιχνεύσουμε και να διαπιστώσουμε την αιτία σε:

  • -ανερχόμενες και κατερχόμενες υγρασίες από λύματα σε τοίχους και λοιπά δομικά στοιχεία.
  • -τοπικές υγρασίες με ταυτόχρονη ανάπτυξη μυκήτων & μούχλας.
  • -αφανείς διαρροές λυμάτων κάτω από δάπεδα κάθε είδους (ξύλινα – μωσαϊκά κλπ)
  • -αφανείς υγρασίες στις οροφές, στις στέγες στους τοίχους αλλά και σε άλλα δομικά στοιχεία.
  • -αφανείς ζημίες στη θερμο-υγρομόνωσης των κτηρίων συνεπεία της διαρροής λυμάτων.
  • -αδύνατα σημεία των σωλήνων αποχέτευσης.
  • Ωστόσο ελάχιστο ποσοστό αβεβαιότητας παραγάγεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως:
  • -Περιπτώσεις οδεύσεων σωλήνων που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά (πχ τμήμα χαλκού συνδεδεμένο με τμήμα σιδερένιο και τμήμα πλαστικό),
  • -Ηχητικές ανακλάσεις απο αερόφερτους ήχους διαμέσου των οπών των τούβλων,
  • -Περιπτώσεις όπου η διαρροή παραγάγει “λίμνασμα” γύρω απο το σημείο της διάρρηξης κ.α.

Εμείς ως πραγματογνώμονες -μηχανικοί, εγγυόμαστε λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας μας, τη αξιόπιστη καθ όλα εκπόνηση των παραπάνω ελέγχων και μελετών για το κτήριο που ενδιαφέρεστε σε τιμές λογικές σε σχέση με την Αγορά. Σημειώνουμε δε τη σοβαρότητα που διέπουν τα παραπάνω καθότι αν πχ αυτά γίνουν είτε με λανθασμένη προσέγγιση είτε με λανθασμένο τρόπο, θα προκύψουν συνέπειες σε σχέση με το κτήριο και τη χρήση τους καθώς και ευθύνες για ιδιοκτήτες και χρήστες, κόστη άμεσα και μελλοντικά, πιθανά προβλήματα στις μισθώσεις και τις αγοραπωλησίες που έγιναν ή θα γίνουν στο μέλλον, πιθανές εκτεταμένες ζημίες σε ένα μελλοντικό ισχυρό σεισμό κ.α.

Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας σε συνδυασμό με το συνολικό γνωστικό μας επίπεδο μας (δείτε σχετικό βιογραφικό σημείωμα και διαπιστευτήρια μας ) μας καθιστά ικανούς να αναλάβουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μελετών και ελέγχων για την διερεύνηση αφανών και εμφανών διαρροών λυμάτων σε κτήρια κάθε είδους.
Μοιραστείτε το :

Παρόμοια θέματα