Εκτιμήσεις Οικοπέδων – Αγροτεμάχιων

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση των οικοπέδων (εντός και εκτός σχεδίου) είναι οι μέθοδοι συγκριτικών στοιχείων και η μέθοδος υπολειμματικής αξίας. Ωστόσο συνηθέστερη μέθοδος είναι η μέθοδος των συγκριτικών στοιχείων.

Όταν συγκρίνονται δύο ή περισσότερα οικόπεδα στην ίδια η παρακείμενη περιοχή αυτό πρέπει να λάβει υπ όψη του τα κάτωθι:

  1. Εντός ή εκτός σχεδίου, εντός Ζ.Ο.Ε, Β.Ι.ΠΕ κλπ.
  2. Συντελεστής δόμησης, επιτρεπόμενη κάλυψη (τα δύο ακίνητα πρέπει να έχουν ίδιο συντελεστή δόμησης διαφορετικά γίνεται αναγωγή στα οικοδομήσιμα τετραγωνικά )
  3. Αρτιότητα (ένα μη άρτιο οικόπεδο δεν μπορεί να δομήσει αυτοτελώς και δεν συγκρίνεται με ένα άρτιο )
  4. Χρήσεις γης ( δεν θεωρούνται συγκρίσιμα δυο οικόπεδα που το ένα έχει επαγγελματική χρήση και το άλλο οικιστική )
  5. Χαρακτηριστικά οικοπέδου (μέγεθος, πρόσοψη, βάθος, κλίση εδάφους κλπ)
  6. Θέα/φύση γειτονικών ακινήτων ( πχ εάν δίπλα υπάρχει παλαιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με άλλο που πχ βλέπει πλατεία, ούτε όταν το ένα είναι σε ήσυχη περιοχή και το άλλο σε πολυσύχναστο δρόμο )
  7. Περιβαλλοντικές συνθήκες (πχ εάν υφίσταται μόλυνση της γης για οποιονδήποτε λόγο ή εάν διέρχεται ρεύμα από το οικόπεδο κλπ.)
  8. Άλλες δεσμεύσεις όπως δουλείες εσόδου/εξόδου κ.α

Επισημαίνεται ότι για την εκτίμηση είναι απαραίτητο να υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου από τη πολεοδομία και κατά προτίμηση να έχει εκπονηθεί με ΕΓΣΑ 87, υπογεγραμμένο από τον συντάξαντα μηχανικό, όπου θα αναφέρονται κρίσιμα στοιχεία όπως η επιφάνεια, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και λοιποί περιορισμοί. Το τοπογραφικό συμπεριλαμβάνεται ως βασικό στοιχείο στην έκθεση εκτίμησης μαζί με σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Εμείς ως εκτιμητές -μηχανικοί, εγγυόμαστε λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας μας, τη αξιόπιστη και καθ όλα σύννομη εκπόνηση των παραπάνω ελέγχων, μεθόδων και μελετών για τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδιαφέρεστε σε τιμές λογικές σε σχέση με την Αγορά. Σημειώνουμε δε τη σοβαρότητα που διέπουν τα παραπάνω καθότι αν πχ αυτά γίνουν είτε με λανθασμένη προσέγγιση είτε με λανθασμένο τρόπο, θα προκύψουν συνέπειες σε σχέση με το κτήριο και τη χρήση του, την αξία του και την ικανότητα του να παραγάγει εισόδημα καθώς και ευθύνες για ιδιοκτήτες και χρήστες, κόστη άμεσα και μελλοντικά, πιθανά προβλήματα στις μισθώσεις και τις αγοραπωλησίες που έγιναν ή θα γίνουν στο μέλλον, πιθανά φορολογικά προβλήματα κ.α.

Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας σε συνδυασμό με το συνολικό γνωστικό μας επίπεδο μας (δείτε σχετικό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ και διαπιστευτήρια μας ) μας καθιστά ικανούς να αναλάβουμε ακόμα και τις πιο πιο δύσκολες περιπτώσεις μελετών για την εκτίμηση αξιών οικοπέδων κάθε είδους.
Μοιραστείτε το :