Επίταση Κινδύνου-Συμβουλή σε ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης ασφαλισμένων. Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή για τη κάτωθι περίπτωση, ποια συμβουλή θα προτείνατε?
pexels-melvin-wahlin-2433353-1229x1536

Τριμελή οικογένεια που κατοικεί στη Επαρχία με υφιστάμενο ασφαλιστήριο υγείας, ζήτησε συμβουλή για τη διενέργεια νέου ασφαλιστηρίου ή/και τη διατήρηση του υφισταμένου με μειωμένες παροχές ως κάτωθι πληροφορίες και χαρακτηριστικά:

O σύζυγος τυγχάνει ιδιωτικός υπάλληλος σε μεταφορική εταιρεία της επαρχίας επι 15 έτη, ωστόσο το τελευταίο έτος εκτελεί επικουρικά χρέη courier με δική του νεοαποκτηθείσα μοτοσικλέτα, κατά τις απογευματινές ώρες, για την πρόσκτηση πρόσθετου εισοδήματος λόγω της Οικονομικής Κρίσης.

Η σύζυγος εργαζόταν προ 15ετίας ως ιδιωτικός υπάλληλος στην ίδια εταιρεία αλλά προ διετίας προσλήφθηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο.

Λόγω της νέας εργασίας της αλλά και των υφιστάμενων μέτρων για τη πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η οικογένεια ασχολείται οικογενειακώς με χειμερινό σκι ως μέσο άσκησης και διασκέδασης. Το δε προστατευόμενο μέλος ασχολείται αθλητικά με το χειμερινό σκι, συμμετέχει σε  τοπικούς αγώνες και προσανατολίζεται να συμμετάσχει και σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στο εγγύς μέλλον λόγω της δεξιότητας που έχει αποκτήσει σε αυτό.

Το υφιστάμενο ασφαλιστήριο εκδόθηκε προ δεκαετίας και παρέχει οικογενειακή νοσοκομειακή περίθαλψη κεφαλαίου 1.000.000€ με θέση νοσηλείας Γ΄, 100% χωρίς απαλλαγή, με μοα-απα συμβαλλομένου, ιφε 1.000€ και σοβαρές 10.000€ στους ενήλικους. Λόγω της κατασκευής του, οι αυξήσεις κατά τη τελευταία 5 ετία, είναι σημαντικές και δυσανάλογες σε σχέση με το αντίστοιχο προσκτώμενο οικογενειακό εισόδημα. Ωστόσο στη προσπάθεια τους να διερευνήσουν το παραπάνω θέμα έλαβαν τις κάτωθι απαντήσεις:

 Ο (Α) ασφαλιστικός διαμεσολαβητής του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου, πρότεινε να διατηρήσει το ασφαλιστήριο ως έχει, χωρίς αυτό να τροποποιηθεί σε εναλλακτικό φθηνότερο πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης, καθότι δια των ετών έχουν αποκτηθεί ισχυρά δικαιώματα και η αυξημένη επικινδυνότητα λόγω των νέων ενασχολήσεων της οικογενείας δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ζημίες νοσοκομειακής περίθαλψης και ατυχημάτων οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως και με επάρκεια από το υφιστάμενο ασφαλιστήριο.

Σε σχέση με το χειμερινό σκι αλλά και το πρόσθετο επικουρικό επάγγελμα του συζύγου εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποτελούν πρόβλημα για το υφιστάμενο ασφαλιστήριο αφού κατά την αίτηση ασφάλισης όλες οι ερωτήσεις είχαν απαντηθεί ορθά και με πλήρη ειλικρίνεια καθότι αφενός το χειμερινό σκι αφετέρου το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είναι πρόσφατα σε σχέση με την ασφαλιστική «ηλικία» του ασφαλιστηρίου και δεν επηρεάζουν την ασφαλιστική σύμβαση.

Ο (Β) ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που συνεργάζεται με την ίδια ασφαλιστική εταιρεία στην οποία οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι διατηρούν το υφιστάμενο ασφαλιστήριο υγείας, του πρότεινε να μεταφερθεί το ασφαλιστήριο στο κωδικό του ώστε να το εξυπηρετεί ο ίδιος και να αφαιρέσει μερικές καλύψεις αφού οι ασφαλισμένοι δεν δύνανται να εξυπηρετούν τα αυξημένα ασφάλιστρα, εξέφρασε δε την άποψη ότι το χειμερινό σκι αλλά και το πρόσφατο επικουρικό επάγγελμα του συζύγου αποτελούν μικρό πρόβλημα για το υφιστάμενο ασφαλιστήριο αφού κατά την αίτηση ασφάλισης όλες οι ερωτήσεις είχαν απαντηθεί ορθά και με πλήρη ειλικρίνεια. Τη συμβουλή του τη στήριξε στο γεγονός ότι αφενός το χειμερινό σκι αφετέρου το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είναι πρόσφατα σε σχέση με την ασφαλιστική «ηλικία» του ασφαλιστηρίου.

Τον συμβούλεψε δε, ότι σε περίπτωση ατυχήματος που θα σχετίζεται είτε με το χειμερινό σκι είτε με το επικουρικό επάγγελμα του ασφαλισμένου καλό θα ήταν να μη δηλωθούν οι πραγματικές συνθήκες των ατυχημάτων και να δηλωθούν άλλες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα πχ δυνητική πτώση κατά τη διάρκεια χρήσης του κλιμακοστάσιου της πολυκατοικίας κλπ.

Ο (Γ) ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που επίσης συνεργάζεται με την ίδια ασφαλιστική εταιρεία στην οποία οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι διατηρούν το υφιστάμενο ασφαλιστήριο υγείας, του πρότεινε νέο φθηνότερο ασφαλιστήριο στην ίδια εταιρεία, με άρση των αναμονών λόγω του υφιστάμενου ενεργού ασφαλιστηρίου υγείας ωστόσο τον ενημέρωσε ότι στο νέο ασφαλιστήριο θα εξαιρούνται ρητά ατυχήματα καθώς και επιπλοκές τους που σχετίζονται η/και εξαρτώνται με το χειμερινό σκι είτε ως ενασχόληση είτε ως αθλητισμό και ότι για το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου δυνητικά θα επιβληθεί επασφάλιστρο.

Την συμβουλή του τη στήριξε στην άποψη ότι το χειμερινό σκι αλλά και το πρόσφατο επικουρικό επάγγελμα του συζύγου αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για το υφιστάμενο ασφαλιστήριο. Το γεγονός ότι κατά την αίτηση ασφάλισης όλες οι ερωτήσεις είχαν απαντηθεί ορθά και με πλήρη ειλικρίνεια λόγω του ότι αφενός το χειμερινό σκι αφετέρου το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είναι πρόσφατα σε σχέση με την ασφαλιστική «ηλικία» του ασφαλιστηρίου είναι άσχετο με τις περιπτώσεις και δεν τον απαλλάσσει.

Εκτίμησε δε ότι αν ενημερώσουν άμεσα τον Ασφαλιστή, αυτός θα τους επιβάλλει εξαίρεση για το χειμερινό σκι και επασφάλιστρο για το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου χωρίς να έχει επιτευχθεί τελικά ο βασικός σκοπός της έρευνας δηλαδή της μείωσης των ασφαλίστρων.     

Ο (Δ) ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που επίσης συνεργάζεται με την ίδια ασφαλιστική εταιρεία στην οποία οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι διατηρούν το υφιστάμενο ασφαλιστήριο υγείας, του πρότεινε κατόπιν μελέτης και επι αμοιβής, τη παραμονή του ασφαλιστηρίου στον υφιστάμενο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, τη μείωση παροχών και την άμεση ενημέρωση του Ασφαλιστή για το χειμερινό σκι και το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου ώστε να επιβληθεί εξαίρεση για το χειμερινό σκι και επασφάλιστρο για το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου. Το γεγονός ότι κατά την αίτηση ασφάλισης όλες οι ερωτήσεις είχαν απαντηθεί ορθά και με πλήρη ειλικρίνεια λόγω του ότι αφενός το χειμερινό σκι αφετέρου το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είναι πρόσφατα σε σχέση με την ασφαλιστική «ηλικία» του ασφαλιστηρίου είναι άσχετο με τις περιπτώσεις και δεν τον απαλλάσσει.

Επίσης τον συμβούλεψε ότι σε περίπτωση ατυχήματος που θα σχετίζεται με το χειμερινό σκι, να αποφύγει κάθε πρακτική παραποίησης των πραγματικών συνθηκών του ατυχήματος δηλαδή της χρήσης ψευδών δηλώσεων άλλων αιτιών ή συμβάντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα πχ δυνητική πτώση κατά τη διάρκεια χρήσης του κλιμακοστάσιου της πολυκατοικίας κλπ καθότι αυτό ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο το ατύχημα να διερευνηθεί περαιτέρω και να ανακαλυφθεί η πραγματική αιτία του ατυχήματος λόγω των ιδιαιτεροτήτων παρόμοιων ατυχημάτων, της αμεσότητας αντιμετώπισής αλλά και της εμπειρίας του Ασφαλιστή σε παρόμοια θέματα.Αυτό θα επιφέρει άμεση καταγγελία του ασφαλιστηρίου.

Επιπροσθέτως του πρότεινε τη μελέτη ειδικού ασφαλιστηρίου για το προστατευόμενο μέλος που θα το παρέχει η αθλητική ομάδα σκι στη οποία αυτό συμμετέχει ή/και η αθλητική διοργάνωση που θα συμμετέχει μελλοντικά ώστε αφενός να αποσοβηθεί ο μεγάλος κίνδυνος που αυτό διατρέχει αφετέρου να έχουν τηρήσει το βασικό κανόνα της καλής πίστης του ασφαλισμένου προς τον Ασφαλιστή σύμφωνα με τη μεταξύ τους σύμβαση.

Ο (Ε) ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που επίσης συνεργάζεται με την ίδια ασφαλιστική εταιρεία στην οποία οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι διατηρούν το υφιστάμενο ασφαλιστήριο υγείας αλλά και με τον ανταγωνισμό, τον συμβούλεψε ότι το χειμερινό σκι αλλά και το πρόσφατο επικουρικό επάγγελμα του συζύγου αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για το υφιστάμενο ασφαλιστήριο. Το γεγονός ότι κατά την αίτηση ασφάλισης όλες οι ερωτήσεις είχαν απαντηθεί ορθά και με πλήρη ειλικρίνεια λόγω του ότι αφενός το χειμερινό σκι αφετέρου το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είναι πρόσφατα σε σχέση με την ασφαλιστική «ηλικία» του ασφαλιστηρίου είναι άσχετο με τις περιπτώσεις και δεν τον απαλλάσσει.

Εκτίμησε δε ότι αν ενημερώσουν άμεσα τον Ασφαλιστή, θα τους επιβληθεί εξαίρεση για το χειμερινό σκι και επασφάλιστρο για το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου χωρίς να επιτευχθεί τελικά ο βασικός σκοπός της έρευνας δηλαδή της μείωσης των ασφαλίστρων. Επίσης τον συμβούλεψε ότι η πρακτική παραποίησης των πραγματικών συνθηκών του ατυχήματος δηλαδή της χρήσης ψευδών δηλώσεων άλλων αιτιών ή συμβάντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ίδια αποτελέσματα πχ δυνητική πτώση κατά τη διάρκεια χρήσης του κλιμακοστάσιου της πολυκατοικίας κλπ ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο το ατύχημα να διερευνηθεί περαιτέρω και να ανακαλυφθεί η πραγματική αιτία του ατυχήματος λόγω των ιδιαιτεροτήτων παρόμοιων ατυχημάτων, της αμεσότητας αντιμετώπισης αλλά και της εμπειρίας του Ασφαλιστή σε παρόμοια θέματα.Αυτό θα επιφέρει άμεση καταγγελία του ασφαλιστηρίου.

Του πρότεινε δε, νέο πολύ φθηνότερο ασφαλιστήριο σε άλλο Ασφαλιστή, με άρση των αναμονών λόγω του υφιστάμενου ενεργού ασφαλιστηρίου υγείας, κάλυψη ατυχημάτων καθώς και επιπλοκές τους που σχετίζονται η/και εξαρτώνται είτε με το επικουρικό επάγγελμα του συζύγου είτε με το χειμερινό σκι (ενασχόληση-αθλητισμός) ωστόσο με τη καταβολή σχετικού επασφαλίστρου. Τον ενημέρωσε δε ότι θα υπάρχουν 5ετης χρονικές αναμονές στις συγγενείς παθήσεις.

Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή για τη παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα προτείνατε?

Για να λάβετε την απάντηση του θέματος θα πρέπει να γίνετε μέλος της δημόσιας ομάδας (δείτε κάτωθι Link) και να συμμετάσχετε στη δημόσια δημοσκόπηση που διενεργείται σε αυτή. Κατόπιν θα λάβετε μέσω inbox την απάντηση του θέματος. Ως μέλος της ομάδας θα μπορείτε να λάβετε μέρος και σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις που αφορούν σε παλαιότερα δημοσιευμένα θέματα και να λάβετε τις αντίστοιχες απαντήσεις.

https://www.facebook.com/groups/186886505282720/

Μοιραστείτε το :

Παρόμοια θέματα