Διερεύνηση Αφανών Διαρροών Εγκατάστασης Ύδρευσης – Ζεστού Νερού Χρήσης – Πυρασφάλειας

Στη θερμογραφία εγκαταστάσεων ύδρευσης μετράμε τη θερμότητα της, δηλαδή την υπέρυθρη ακτινοβολία, που αυτή εκπέμπει. Οι μετρήσεις γίνονται με ειδικές θερμοκάμερες, υγρασιόμετρα, scanner δομικών υλικών και πλήθος εργαλείων και μικρο-εργαλείων τα οποία ανιχνεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία χωρίς να έρθουν σε επαφή με την εγκατάσταση.

Οι συνήθεις αίτιες που βλάπτουν ένα κτίριο, πέραν των λανθασμένων μελετών, πέραν των επεμβάσεων/παρεμβάσεων χωρίς σχετική ενδεδειγμένη μελέτη και των κακοτεχνιών που παρήγαγαν τεχνικοί λόγω απουσίας επιβλέποντος μηχανικού, είναι οι σεισμοί, ισχυροί και μη, αλλά και οι εμφανείς και αφανείς υγρασίες. Ο συνδυασμός των παραπάνω αιτιών καταπονούν και φθείρουν ένα κτίριο με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο η υγρασία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημίες στα δομικά στοιχειά ενός κτιρίου καθώς εισχωρεί και σιγά-σιγά, δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή ωστόσο διαβρώνει και καταπονεί το οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο εντοπισμός των αφανών διαρροών επιτυγχάνεται διαφοροδιαγνωστικά απο ειδικευμένο μηχανικό με βάση τη γνώση και εμπειρία της μηχανικής των κτηρίων και με καθόδηγηση από τη χρήση ειδικών θερμοκαμερών και ακουστικών γαιοφώνων τα οποία βοηθούνται απο λοιπά μηχανήματα όπως scanner δομικών στοιχείων, υγρασιομέτρων, Phμέτρων, χρήση ειδικών δεικτών όπως φλουορεσκείνη και φαινολοφθαλείνη και λοιπών εργαλείων και μικροεργαλείων.

Στη θερμογραφία εγκαταστάσεων ύδρευσης μετράμε τη θερμότητα της, δηλαδή την υπέρυθρη ακτινοβολία, που αυτή εκπέμπει. Οι μετρήσεις γίνονται με ειδικές θερμοκάμερες, υγρασιόμετρα, scanner δομικών υλικών και πλήθος εργαλείων και μικρο-εργαλείων τα οποία ανιχνεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία χωρίς να έρθουν σε επαφή με την εγκατάσταση.

Από το θερμογράφημα των θερμοκαμερών σε σχέση με τα αποτελέσματα των παραπάνω μηχανημάτων και σε ευθεία συνεκτίμηση με τη εμπειρία και τη γνώση της Μηχανικής μπορούμε να διαγνώσουμε προβλήματα στη κατασκευή τα οποία τυγχάνουν αφανή ωστόσο εκφράζονται με την αύξηση η τη μείωση της θερμοκρασίας της.

Στο ακροαστικό έλεγχο με σκοπό τον προεντοπισμό και τελικό εντοπισμό των αφανών διαρροών ελέγχονται τα δομικά στοιχεία όπως οι τοιχοποιίες, τα δάπεδα, οι πρασιές, οι ακάλυπτοι χώροι, τα υπόγεια και τα κλιμακοστάσια των κτηρίων αλλά και οι περιμετρικοί κοινόχρηστοι χώροι της πόλης όπως τα πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα για “ακουστικά ευρήματα” δηλαδή θόρυβους που συνάδουν “με συνθήκες διαρροής” και εκπέπονται σε μορφή τεταρτοκυκλίων. Τα ηχητικά κύματα των διαρροών παραγάγονται μέσα απο το υλικό των σωλήνων το οποίο εκτελεί μηχανικές ταλαντώσεις (δονήσεις). Οι συχνότητες των διαρροών εξαρτώνται απο το κατασκευαστικό υλικό των σωλήνων, την μηχανική ιδιοταλάντωσή τους και την ακουστική αγωγιμότητά τους και κυμαίνονται απο τα 240Hz έως τα 560Hz, σε άμεση επαφή (All) και απο 540Hz έως 4000Hz όταν μεσολαβεί το έδαφος (Hi). Από το ακροαστικό έλεγχο των γαιοφώνων και σε ευθεία συνεκτίμηση με τη εμπειρία και τη γνώση της Μηχανικής μπορούμε να διαγνώσουμε διαρροές και υγρασίες στα κτήρια οι οποίες τυγχάνουν αφανείς ωστόσο εκφράζονται με την αύξηση η τη μείωση του θορύβου των υπο τη προυπόθεση ότι τελούν σε συνθήκες ενδεδειγμένης υδραυλικής πίεσης.

Με την χρήση γαιοφώνων επιτυγχάνεται ακουστικός εντοπισμός των διαρροών σε δίκτυα πίεσης όπως ύδρευσης, ζεστού νερού χρήσης, καλοριφέρ, πυρασφάλειας κ.α και ταυτόχρονα η μέθοδος αυτή και σε συνεργασία με την χρήση θερμοκαμερών και λοιπών μηχανημάτων, εργαλείων και μικροεργαλείων αποτελεί την πιο οικονομική λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αφανών διαρροών. Η εξαιρετική ευαισθησία του επιτρέπει το διαχωρισμό των διαφόρων ήχων διαρροής χρησιμοποιώντας τα ειδικά φίλτρα με τα οποία είναι εξοπλισμένο. Οι διακυμάνσεις του ηχητικού σήματος παρουσιάζονται στην οθόνη γραφικά και αριθμητικά. Έτσι επιτυγχάνεται επιτυχής διαχωρισμός ήχων που «δεν ακούει το ανθρώπινο αυτί» με αντίστοιχη οπτική -γραφική απεικόνιση του ήχου και ηχητική ,μέσω ακουστικών, ένδειξη σήματος υψηλής πιστότητας για τον γρήγορο εντοπισμό της θέσης διαρροής από τον χειριστή.
Ο εντοπισμός των αφανών διαρροών στο έδαφος γίνεται με τη χρήση ειδικού μικρόφωνου εδάφους το οποίο αποτελείται από έναν υψηλής ευαισθησίας πιεζοηλεκτρικό αισθητήρα που συνδέεται με ένα αισθητήρα εδάφους. Καθώς ο χειριστής ερευνά για διαρροές, το γαιόφωνο καταγράφει το ελάχιστο επίπεδο συνεχούς θορύβου δηλαδή το θόρυβο διαρροής που μεταδίδεται. Αυτό επιτρέπει στον χειριστή να συγκρίνει τα επίπεδα των θορύβων στην γραφική απεικόνιση της οθόνης και να επιβεβαιώσει τη περιοχή της διαρροής με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Οι παραπάνω έλεγχοι μπορούν να ανιχνεύσουν και να διαπιστώσουν την εστία και αιτία σε:

  • -αφανείς διαρροές υδάτων από σωληνώσεις ύδρευσης, ζεστού νερού χρήσης, κρύου νερού, δικτύων καλοριφέρ, ηλιακών θερμοσιφώνων, ηλιακών συστημάτων, δικτύων πυρασφάλειας, δικτύων ύδρευσης ΕΥΔΑΠ κ.α.
  • -αφανείς υγρασίες στις οροφές, στις στέγες στους τοίχους αλλά και σε άλλα δομικά στοιχεία.
  • -ανερχόμενες και κατερχόμενες υγρασίες από ύδατα ύδρευσης σε τοίχους και λοιπά δομικά στοιχεία.
  • -τοπικές υγρασίες με ταυτόχρονη ανάπτυξη μυκήτων & μούχλας.
  • -αφανείς φθορές και ζημίες στη θερμο-υγρομόνωσης ως αποτέλεσμα της διαρροής υδάτων.
  • -αφανείς φθορές και ζημίες σε ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτρικούς θερμαντήρες νερού και σχετικές εγκαταστάσεις.
  • -αδύνατα σημεία των σωλήνων ύδρευσης της εγκατάστασης.

Ωστόσο ελάχιστο ποσοστό αβεβαιότητας παραγάγεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως:

  • -Περιπτώσεις οδεύσεων σωλήνων που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά (πχ τμήμα χαλκού συνδεδεμένο με τμήμα σιδερένιο και τμήμα πλαστικό),
  • -Ηχητικές ανακλάσεις απο αερόφερτους ήχους διαμέσου των οπών των τούβλων,
  • -Οδεύσεις σωλήνων απο χαλκό που περιβάλλεται από πολύ λεπτό πλαστικό μανδύα,
  • -Περιπτώσεις όπου η διαρροή παραγάγει “λίμνασμα” γύρω απο το σημείο της διάρρηξης κ.α.

Εμείς ως πραγματογνώμονες -μηχανικοί, εγγυόμαστε λόγω της μεγάλης μας εμπειρίας μας, τη αξιόπιστη καθ όλα εκπόνηση των παραπάνω ελέγχων και μελετών για το κτήριο που ενδιαφέρεστε σε τιμές λογικές σε σχέση με την Αγορά. Σημειώνουμε δε τη σοβαρότητα που διέπουν τα παραπάνω καθότι αν πχ αυτά γίνουν είτε με λανθασμένη προσέγγιση είτε με λανθασμένο τρόπο, θα προκύψουν συνέπειες σε σχέση με το κτήριο και τη χρήση τους καθώς και ευθύνες για ιδιοκτήτες και χρήστες, κόστη άμεσα και μελλοντικά, πιθανά προβλήματα στις μισθώσεις και τις αγοραπωλησίες που έγιναν ή θα γίνουν στο μέλλον, πιθανές εκτεταμένες ζημίες σε ένα μελλοντικό ισχυρό σεισμό κ.α.

Η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας σε συνδυασμό με το συνολικό γνωστικό μας επίπεδο μας (δείτε σχετικό ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ και διαπιστευτήρια μας ) μας καθιστά ικανούς να αναλάβουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μελετών και ελέγχων για την διερεύνηση αφανών διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης σε κτήρια κάθε είδους.
Μοιραστείτε το :

Παρόμοια θέματα